Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

10. oktober: Opprettholder rødt farenivå for Veslemannen

Del

NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen på bakgrunn av store bevegelser i fjellpartiet og fortsatt snøsmelting.

Veslemannen 10. oktober kl. 08:30. Spor etter mange steinsprang.
Veslemannen 10. oktober kl. 08:30. Spor etter mange steinsprang.

- Etter at det ble varslet rødt farenivå for Veslemannen i går ettermiddag, økte bevegelsene i fjellpartiet, og det har vært en rekke mindre og større steinsprang fra området. Vi forventer at de høye temperaturene fører til snøsmelting og fortsatt tilførsel av vann til fjellpartiet. Bevegelsene i fjellpartiet vil sannsynligvis fortsatt være høye fremover, sier Lene Kristensen, geolog i NVE

Det kom en del regn i går ettermiddag og kveld, men en god del mindre enn varslet. Årsaken til de økte bevegelsene er derfor økt tilførsel av vann ned i fjellpartiet på grunn av en kombinasjon av snøsmelting og nedbør. Bevegelsene har vært nesten 50 cm/d i døgnhastighet i øvre del, og 2-3 cm/d i nedre del. Målingene viser nå litt avtakende hastigheter i øvre del, men øker litt i nedre del.

Det ble litt kjøligere ved midnatt (1 grad), men er nå begynt å stige igjen. Det er varslet varmt og tørt vær de neste dagene frem til lørdag kveld. I dag kan temperaturen stige til 5 plussgrader på Mannen. 

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktivt del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen (utenom Veslemannen) er noen få cm i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg 2,7 meter den siste måneden. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, noe som utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Dagsrapporter for Veslemannen blir publisert her.

Det blir pressebrief i Rauma kulturhus kl 10, og ved Trollveggen besøkssenter kl 18 i dag, onsdag 10. oktober. 

Kontakt:

Pressetelefon: 
tlf. 489 97 667 (ikke sms)

Bilder

Veslemannen 10. oktober kl. 08:30. Spor etter mange steinsprang.
Veslemannen 10. oktober kl. 08:30. Spor etter mange steinsprang.
Last ned bilde

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom