Randstad

1 av 2 ledere i Trøndelag mener dagens utdanningssystem er utdatert

Del

Og over halvparten opplever at arbeidslivet utvikler seg så raskt at kunnskapen man får gjennom studietiden er utdatert innen man er ferdig.

Det norske utdanningssystemet får strykkarakter fra både norske ledere og ansatte, og spesielt ille står det til i Trøndelag. Det fremkommer i høstens RAMA (Randstad Arbeidsmarkedsanalyse), som baserer seg på en stor undersøkelse blant over 2000 norske ledere og ansatte. Undersøkelsen er gjennomført i oktober i år av Respons Analyse, på vegne av Randstad, som nylig kjøpte Proffice-konsernet. 

– Unyttige utdanningsløp

Tallene viser at hele 8 av 10 ledere i Trøndelag mener mange av dagens utdanningsløp er unyttige, og at de gir urealistiske forventninger om jobb i fremtiden. Til sammenligning er tallet på landsbasis 7 av 10. Ser vi på svarene fra ansatte uten lederstillinger, sier 8 av 10 i Trøndelag seg enige i dette. Også andelen som mener utdanningssystemet er utdatert, er høyere enn i resten av landet.

– Det er selvsagt alarmerende når så mange arbeidsgivere mener at mye av dagens utdanning er direkte unyttig. Det er naturlig å tenke at en del av kritikken er rettet mot selve systemet, altså utdanningsinstitusjoner som ikke henger med på den teknologiske utviklingen, men så er det nok også en del fagdisipliner som ikke lenger burde vært egne fag på universiteter og høgskoler. Mastersyken det har vært snakket så mye om bør ikke være en kritikk mot lang utdanning i seg selv, men mot lang utdanning innen fag som ikke gir jobber i fremtidens arbeidsmarked. Her bør politikerne gå en runde, i tett samarbeid med næringslivet, sier administrerende direktør i Randstad, Eivind Bøe. 

Ikke tilhenger av pugging

Anita Schjøll Brede er serie-gründer og administrerende direktør i Iris AI, et selskap som tilbyr kunstig intelligens til å kartlegge forskning. Hun mener dagens utdanningssystem er gammeldags og basert på at alle skal inn i den samme formen.  

– I tillegg vet vi at halveringstiden på en lært evne i dag har sunket til under fem år. Det vil si at halvparten av de evnene du tilegner deg første året på universitetet er utdatert innen du tar eksamen. Med den digitale og eksponentielle teknologirevolusjonen som bakteppe er det viktigste vi kan lære barn i dag å tilegne seg ny kunnskap på egen hånd, kildekritikk, kompleks problemløsning, sosiale relasjoner, og å finne hva man er god på og motiveres av, sier Schjøll Brede.

For mer informasjon, kontakt:

Eivind Bøe

Adm. direktør Randstad Norway

Telefon: +47 90 99 81 50

eivind.boe@randstad.no

 

Randstad Trondheim

Nina Svendsen

Salgssjef, Midt-Norge

nina.svendsen@randstad.no

Telefon: 400 21 586

 

Om Randstad

Randstad ble grunnlagt av Frits Goldschmeding og Ger Daleboudt i Nederland 1960, og er verdens nest største aktør av HR- og bemanningsløsninger med over 600.000 ansatte i 39 land. Selskapet er børsnotert og nådde i 2015 en omsetning på over 170 milliarder kroner.

Randstad kom til Norge i 2008, og kjøpte Proffice-konsernet i 2016. Randstad Norway er lokalisert over hele landet.

Bilder

Om Randstad

Randstad
Randstad
Haakon VIIs gate 5
0161 Oslo

400 21 400https://www.randstad.no/

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom