Frivillighet Norge

– Frivilligheten må hindre nye former for utenforskap

Del

– Teknologien styrer vår hverdag og skaper samme form for avhengighet som spilleautomater. Det må frivilligheten ta tak i, sier den tidligere Google-utvikleren James Willams.

Forsker ved Oxford University og tidligere Google-ansatt, James Willams. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge
Forsker ved Oxford University og tidligere Google-ansatt, James Willams. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

Hva slags utfordringer skaper digitaliseringen for frivilligheten? Dette var et av flere store spørsmål som ble stilt da 250 ledere i frivillig sektor var samlet på Topplederkonferansen i regi av Frivillighet Norge.

– Drømmer om mer tid med familien, ikke med Facebook

– Ingen ligger på dødsleiet og ønsker at de var mer på Facebook, sier forsker og filosof James Williams, som holdt hovedinnlegget på konferansen. Williams er blant annet kritisk til hvordan oppmerksomhetsøkonomien styrer vår hverdag.

– Sosiale medier kjemper om vår oppmerksomhet og belønner vårt engasjement på tilfeldig vis. De bruker samme logikk som spillindustrien. Vi drømmer om mer tid med familien, mens teknologiselskapene jobber for at vi sover mindre og klikker mer, sier Williams.

Williams har selv jobbet 10 år som prisbelønnet utvikler i Google og har startet Center for Humane Technology, som jobber for en mer menneskevennlig tilnærming til teknologi. Han tror ikke slaget er helt tapt.

– Ingen blir designere fordi de har lyst til å gjøre noe dårlig. Men vi må fortelle dem hva som er bra og hvordan ting kan gjøre annerledes. En av frivillighetens styrker er at de leder på bakgrunn av mål, ikke tall, og det kan vi lære andre å bli bedre på, for eksempel i næringslivet, sa han til en fullsatt sal med representanter fra frivilligheten.

Nye former for utenforskap

Digitaliseringen har uten tvil skapt mange verdier for samfunnet, som vi alle nyter godt av. Men vi må være oppmerksom på de utfordringene som følger. Dette gjelder også frivilligheten.

– Vi har mer kontakt med hverandre digitalt, og kan mobilisere raskt og bredt. Fellesskap oppstår vel så gjerne på bakgrunn av engasjement og interesse som på bakgrunn av geografi. Men vi møtes mindre ansikt til ansikt. Faren er at det oppstår nye former for utenforskap, at det blir mer utydelig hvem som styrer samfunnsutviklingen og hvordan denne påvirkes, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Må bygge ned barrierene

– Teknologi handler om fordeling av goder i samfunnet, sa generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund. Organisasjonen er opptatt av at folk skal få samme tilgang og muligheter til digitale tjenester, og har blant annet utviklet appen Be My Eyes som gjør at mobilbrukere kan hjelpe personer med synshemminger å skjønne hva som er på telefonen.

– Det er enkelt å utvikle tjenester som er tilgjengelig for alle, det er bare snakk om å tenke på det i utviklingsfasen, sa Holte, og oppfordret til å bygge ned barrierene og skape forutsetninger for å kunne delta i den digitale verden.

Trenger mer kompetanse

Organisasjoner må være synlige, kommunisere og ta i bruk de samme teknologiene som medlemmene, frivillige og støttespillerne de henvender seg til. Det krever både kompetanse, verktøy og ressurser.

– Frivilligheten kan ikke blir hengende etter næringslivet og offentlig sektor med å ta i bruk teknologi som kan gjøre det enklere å delta og engasjere seg, påpeker Slotterøy Johnsen, og legger til:

– Men medaljen har også en bakside. Når organisasjonen er på Facebook, er den i realiteten med på konkurransen om brukernes oppmerksomhet. Når vi skal vurdere hvor synlige vi er, bruker vi de målene Facebook har definert – antall «likes», følgere, kommentarer, og så videre. Men vi trenger også flere og bedre mål på om vi lykkes, slik Williams etterlyser, avslutter Slotterøy Johnsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forsker ved Oxford University og tidligere Google-ansatt, James Willams. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge
Forsker ved Oxford University og tidligere Google-ansatt, James Willams. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge
Last ned bilde
Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge
Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge. Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Frivillighet Norge

Frivillighet Norge
Frivillighet Norge
Øvre Slotts gate 2b
0157 Oslo

21 56 76 50http://www.frivillighetnorge.no

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 300 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg saker fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frivillighet Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom