– Dette betyr så mye for oss små
– Hva jeg føler nå? Du, jeg føler mest av alt en veldig stolthet over at jeg og alle de flinke folka jeg har med meg har klart å skape produkter som blir så godt mottatt. Vi har bygd opp dette sjøl, fra ingenting. Det er fantastisk, herlig kjekt å tenke på, ler Roy Martin Øyjord.
– En plass i elitenettverket
Under Haugalandkonferansen fredag fikk Øyjord plaketter som håndfast bevis på at Skakkelaks og Skakkeaure er produkter som hører hjemme blant de aller beste lokalmatproduktene i Norge.
Produktene er godkjent av en egen fagjury. Pakkene kan nå utsmykkes med det offisielle Spesialitet-merket for utvalgt norsk lokalmat.
– Det er veldig viktig for små produsenter som oss å bli sett og løftet fram på denne måten. Spesialitet-merket har stor respekt i matbransjen, sier Øyjord.
– Når vi får plass i en merkeordning som dette, får vi være med i et elitenettverk av lokalmatprodusenter. Det er avgjørende for oss. Vi har savnet en arena og et nettverk hvor vi blir sett og får plass, sier han.
– For en heldig laks!
– Skakkelakser må være de gladeste laksene av alle! Det må da være toppen av lykke for en ekte gladlaks å bli marinert i cognac og attpåtil håndmassert!
Det humrer en blid Nina Sundqvist, direktøren i Matmerk, stiftelsen som har fått oppdraget å forvalte den offisielle merkeordningen.
Sundqvist har møtt opp for å dele ut merkene til Skakke Røykeri, og hun lar ikke sjansen gå fra seg til å skryte av laksen og auren fra Etne, som får sin karakteristiske smak gjennom å marineres i Skakkekonjakk, masseres for hånd og røykes på einer.
– Her snakker vi om produkter i særklasse, og som alle i regionen trygt kan være stolte av. Stikkord er kreativitet, handlekraft og håndverk på høyt nivå. Ja, dette er ekte kvalitetshåndverk, rett og slett, sier hun.
– Spesialitet-merkebrukerne er etter hvert blitt som et landslag av lokalmatprodusenter, og der hører Skakke Røykeri hjemme, sier Sundqvist.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom