Stiftelsen Norsk Mat

– Dette betyr så mye for oss små

Del
- Det er enormt viktig for små produsenter som oss at vi blir løftet fram på denne måten, sier en stolt og glad Roy Martin Øyjord fra Skakke Røykeri i Etne. Skakkelaks og Skakkeaure er tildelt Spesialitet-merket for lokalmat i særklasse.
Smil! Nina Sundqvist, direktør i Matmerk (t.v.) foreviger øyeblikket med Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkedal fra Skakkelaks. Foto: Ottar Jenssen / Haugalandkonferansen
Smil! Nina Sundqvist, direktør i Matmerk (t.v.) foreviger øyeblikket med Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkedal fra Skakkelaks. Foto: Ottar Jenssen / Haugalandkonferansen

– Hva jeg føler nå? Du, jeg føler mest av alt en veldig stolthet over at jeg og alle de flinke folka jeg har med meg har klart å skape produkter som blir så godt mottatt. Vi har bygd opp dette sjøl, fra ingenting. Det er fantastisk, herlig kjekt å tenke på, ler Roy Martin Øyjord. 

– En plass i elitenettverket

Under Haugalandkonferansen fredag fikk Øyjord plaketter som håndfast bevis på at Skakkelaks og Skakkeaure er produkter som hører hjemme blant de aller beste lokalmatproduktene i Norge.

Produktene er godkjent av en egen fagjury. Pakkene kan nå utsmykkes med det offisielle Spesialitet-merket for utvalgt norsk lokalmat. 

– Det er veldig viktig for små produsenter som oss å bli sett og løftet fram på denne måten. Spesialitet-merket har stor respekt i matbransjen, sier Øyjord. 

– Når vi får plass i en merkeordning som dette, får vi være med i et elitenettverk av lokalmatprodusenter. Det er avgjørende for oss. Vi har savnet en arena og et nettverk hvor vi blir sett og får plass, sier han. 

– For en heldig laks!

– Skakkelakser må være de gladeste laksene av alle! Det må da være toppen av lykke for en ekte gladlaks å bli marinert i cognac og attpåtil håndmassert! 

Det humrer en blid Nina Sundqvist, direktøren i Matmerk, stiftelsen som har fått oppdraget å forvalte den offisielle merkeordningen.

Sundqvist har møtt opp for å dele ut merkene til Skakke Røykeri, og hun lar ikke sjansen gå fra seg til å skryte av laksen og auren fra Etne, som får sin karakteristiske smak gjennom å marineres i Skakkekonjakk, masseres for hånd og røykes på einer.

– Her snakker vi om produkter i særklasse, og som alle i regionen trygt kan være stolte av. Stikkord er kreativitet, handlekraft og håndverk på høyt nivå. Ja, dette er ekte kvalitetshåndverk, rett og slett, sier hun.

– Spesialitet-merkebrukerne er etter hvert blitt som et landslag av lokalmatprodusenter, og der hører Skakke Røykeri hjemme, sier Sundqvist.

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.

Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Smil! Nina Sundqvist, direktør i Matmerk (t.v.) foreviger øyeblikket med Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkedal fra Skakkelaks. Foto: Ottar Jenssen / Haugalandkonferansen
Smil! Nina Sundqvist, direktør i Matmerk (t.v.) foreviger øyeblikket med Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkedal fra Skakkelaks. Foto: Ottar Jenssen / Haugalandkonferansen
Last ned bilde
Stor stas: En glad Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkedal fra Skakke røykeri, med Matmerk-direktør Nina Sundqvist til venstre. Foto: Ottar Jenssen / Haugalandkonferansen
Stor stas: En glad Roy Martin Øyjord og Jurgita Folkedal fra Skakke røykeri, med Matmerk-direktør Nina Sundqvist til venstre. Foto: Ottar Jenssen / Haugalandkonferansen
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye