Kulturrådet

- Stor verdiskapning på kunstområdene

Del

Tirsdag 12. desember lanseres Kunst i tall 2016 av Kulturrådet. Rapporten presenterer nye nasjonale omsetningstall for musikk, litteratur, visuell kunst og scenekunst.

Årets rapport viser at omsetningen i forbrukerleddet i disse fire kunstbransjene i Norge til sammen var på 13,7 milliarder kroner i 2016. Dette inkluderer tall fra kategoriene salgsinntekter, fremføring/visningsinntekter og vederlags- og opphavsrettslige inntekter.

- Kulturrådet er stolte av å kunne presentere den årlige bransjestatistikken for kulturfeltet. En av Kulturrådets hovedoppgaver er å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk. Da er det avgjørende at vi har god oversikt og innsikt i utviklingen innen de ulike kunstretningene. Andre vil også kunne dra nytte av tallene, bransjestatistikken er et viktig kunnskapsgrunnlag for både kulturaktører og for beslutningstagere, sier Kulturrådets direktør Kristin Danielsen.

Den samlede omsetningen i litteraturbransjen var på 6,1 milliarder. Musikkbransjen omsatte for 4,4 milliarder, den visuelle kunstbransjen 2,2 milliarder og scenekunst omsatte for 1 milliard i 2016.

- Tallene viser oss at det skjer en stor verdiskaping på de ulike kunstområdene. Den totale omsetningen vokser for hvert år. Dette speiler nordmenns kulturinteresse, og ikke minst den sterke kvaliteten på norsk kunst og kultur som vi også ser i søknadsbunkene til våre tilskuddsordninger, sier kulturrådsdirektøren.

Om Kunst i tall 2016

Kulturrådet har de siste fem årene publisert en årlig bransjestatistikk. Hensikten er å få frem data som kan belyse hva som kjennetegner omsetningen i de ulike kunstområdene, og hvordan de ulike delene av disse områdene utvikler seg over tid. Modellen for målingene er utviklet i tett samarbeid med bransjenes organisasjoner og aktører, og baserer seg på bransjenes egne tall.

- Det at vi har denne statistikken for fem år, gjør oss enda bedre i stand til å se utviklingstrekk i feltet og å lære av disse, sier Danielsen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kulturrådet, og gjennomføres av Rambøll Management Consulting.

- Statistikken gir mange interessante tall knyttet til omsetningen i de fire kunstbransjene. I litteratur- og musikkstatistikken får vi for eksempel noen konkrete indikatorer for hvordan digitalisering påvirker bransjene: Tallene viser at inntektene fra salg av litteratur og musikk i digitale formater øker på bekostning av inntektene fra salg av litteratur og musikk i fysiske formater, sier Hege Holden Halmrast, prosjektansvarlig i Rambøl.

Les mer og last ned rapporten her.

Kontaktpersoner:

Hanne Holden Halmrast, prosjektansvarlig i Rambøll, tlf: 470 69 858

Ingunn Eriksen, kommunikasjonsdirektør Kulturrådet, ingunn.eriksen@kulturradet.no, tlf: 48137234

Bilder

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom