Frivillighet Norge

- Regjeringen har et forklaringsproblem

Del

En opptrappingsplan mot full momskompensasjon for frivillige organisasjoner ble vedtatt av stortinget i fjor vår. Men heller ikke i revidert nasjonalbudsjett for 2018 innfrir regjeringen dette løftet.

Fra demonstrasjon om momskompensasjon for frivilligheten i september 2017. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge
Fra demonstrasjon om momskompensasjon for frivilligheten i september 2017. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge

13. juni 2017 vedtok Stortinget å styrke momskompensasjonsordningen til frivillige organisasjoner gjennom en opptrappingsplan. Men opptrappingsplanen har latt vente på seg.

Bred politisk enighet

- Vi er nok en gang skuffet. Vi hadde ventet mer av regjeringen, siden den ikke kom i forrige statsbudsjett. Dette er et vedtak med bred politisk enighet. Men regjeringen ser ikke ut til å følge opp Stortingets marsjordre, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Slotterøy Johnsen påpeker at å forbedre momskompensasjonsordningen igjen ble nevnt av regjeringen i Jeløya-plattformen fra januar.

- Regjeringen har et forklaringsproblem. De har trukket momskompensasjonsordningen frem flere ganger, også etter at fjorårets budsjett ble lagt frem. Selv om både storting og regjering er enige om dette, har vi til gode å se at dette blir fulgt opp i praksis, sier Slotterøy Johnsen.

Helt nødvendig for å styrke frivilligheten

Slotterøy Johnsen påpeker at dette hemmer frivilligheten.

- Moms er i realiteten en skatt på dugnad, og det gir ikke mening i en tid hvor politikere roper etter mer frivillighet på stadig flere områder, for eksempel innenfor eldreomsorg, beredskap og integrering. Gjennom en fullfinansiering vil politikerne bidra til et løft på frivillighetens egne premisser. Det er den beste måten å styrke merverdien frivilligheten bidrar med i samfunnet, sier Slotterøy Johnsen.

- Politikerne snakker ofte høyt og feststemt om frivillighetens viktige funksjon i det norske samfunnet. Nå må de vise at de mener alvor, avslutter Slotterøy Johnsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra demonstrasjon om momskompensasjon for frivilligheten i september 2017. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge
Fra demonstrasjon om momskompensasjon for frivilligheten i september 2017. Foto: Birgitte Heneide, Frivillighet Norge
Last ned bilde

Om Frivillighet Norge

Frivillighet Norge
Frivillighet Norge
Øvre Slotts gate 2b
0157 Oslo

21 56 76 50http://www.frivillighetnorge.no

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 300 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg saker fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frivillighet Norge

Frivilligheten vil bruke pengene på beredskap, ikke avgift til staten16.4.2019 13:11:15 CESTPressemelding

I disse dager drar mange av oss til fjells for å stå på ski. Samtidig jobber frivillige for å sikre din og min trygghet i skisporet. De frivillige organisasjonene som organiserer dette avgjørende beredskapsarbeidet betaler i dag moms når de for eksempel kjøper inn en snøscooter. Dette er en avgift kommersielle og offentlige aktører slipper. Frivilligheten hadde hatt større kapasitet hvis de fikk kompensert alle sine utgifter til moms.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom