Norsk Friluftsliv

- Nyt matpakka ute på Verdens gapahukdag

Del

27. september er gapahukens dag. Vi oppfordres alle til å feire de nære naturopplevelsene ved å nyte matpakka eller middagen ute.

SMAKER BEDRE: Mat smaker bedre ute, så hvorfor ikke ta en tur til den lokale gapahuken på torsdag? Foto: Synne Kvam
SMAKER BEDRE: Mat smaker bedre ute, så hvorfor ikke ta en tur til den lokale gapahuken på torsdag? Foto: Synne Kvam

Verdens gapahukdag startet opprinnelig opp som et initiativ fra Nesset kommune i Møre og Romsdal under Friluftslivets år i 2015, for å sette fokus på friluftslivet nært der folk bor.

Det finnes svært mange gapahuker rundt om i Norge, som er satt opp på dugnad av foreninger, lokale ildsjeler, skoler eller av kommuner.

- Gapahuker er ofte satt opp på naturlige samlingssteder, som er lett tilgjengelige. For mange er nok denne enkle, men nyttige konstruksjonen selve symbolet på typiske norske nærfriluftslivet, sier Lasse Heimdal, som er generalsekretær i Norsk Friluftsliv, paraplyorganisasjonen for 17 norske friluftsorganisasjoner.

– Matpakka smaker enda bedre ute i naturen, og den lokale gapahuken er et perfekt turmål for en lunsjekspedisjon. Kanskje kan dere også tenne bål, og lage varme ostesmørbrød eller annen enkel bålmat denne dagen, foreslår Lasse Heimdal, som også håper at mange barnehager og skoler benytter anledningen til å besøke en lokal gapahuk.

Er det ingen gapahuk i nærheten, er Verdens gapahukdag også en god anledning til å lære barna å bygge sin egen gapahuk. Dette kan enkelt gjøres ved hjelp av en presenning, tau og et par passende trær.

– Det finnes ingen fasitsvar på hvordan en gapahuk kan lages, så her er det bare å slippe kreativiteten løs! Men det er jo en fordel om den gir ly for vind og vær, slik den er ment, sier Heimdal.

Noen føringer for gapahukens form ligger også i ordet, som rett og slett betyr `gapende vinkel`.

– Ordet er sammensatt av gapa, som rett og slett er infinitiven gape satt sammen med huk, som er et nedertysk ord som betyr vinkel, eller hjørne, forklarer den pensjonerte språkforskeren Arne Torp ved Universitetet i Oslo.

For de som vil markere dagen ved å lage sin egen gapahuk, finnes det mange beskrivelser på nettet, fra de mest avanserte til de helt enkle.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SMAKER BEDRE: Mat smaker bedre ute, så hvorfor ikke ta en tur til den lokale gapahuken på torsdag? Foto: Synne Kvam
SMAKER BEDRE: Mat smaker bedre ute, så hvorfor ikke ta en tur til den lokale gapahuken på torsdag? Foto: Synne Kvam
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no

Norsk Friluftsliv er
paraplyorganisasjonen for 17 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap og representerer over 5000 lokale lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål. 

Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.

- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.

- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Følg saker fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom