NHO Mat og Drikke

- Ny markedsbalansering vil sikre forutsigbarhet for hele verdikjeden

Del
- Forutsigbare og balanserte markeder er viktig for norsk matindustri. Avtalen mellom Nortura og KLF om en ny ordning for markedsbalansering vil kunne sikre forutsigbarhet for hele verdikjeden, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Nortura og Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) er enige om å samarbeide om et felles forslag for ny ordning for markedsbalansering av kjøtt og egg. Forslaget innebærer blant annet at Nortura fortsatt er markedsregulator, men at det opprettes et Råd for Markedsbalansering for kjøtt og egg der både KLF og Nortura er representert.

Forslaget er fremforhandlet i sommer, etter at Markedsbalanseringsutvalget la frem en tredelt innstilling til landbruksministeren. Målsettingen til KLF og Nortura har vært å få hele norsk egg- og kjøttbransje til å samle seg rundt ett felles innspill til den nye Landbruksmeldingen.

Hovedpunktene i avtalen mellom Nortura og KLF bygger på enighet om at

  • Nortura skal fortsatt være markedsregulator
  • Det opprettes et «Råd for markedsbalansering av kjøtt og egg» som skal innstille tiltak overfor Landbruksdirektoratet/Omsetningsrådet. KLF og Nortura har lik representasjon. Dette vil effektivisere markedsreguleringen ved at alle parter kan fremme sine syn før innstillingen oversendes Omsetningsrådet.
  • Arbeidet med å sikre økt oppslutning om frivillig produksjonsregulering skal styrkes.
  •  KLF og Nortura er enige om at det innføres en ekstern revisjonsordning som skal styrke kontrollen med utøvelsen av markedsregulatorrollen. Videre skal informasjonsrutinene gjennomgås og revideres for å sikre likebehandling av alle aktørene i bransjen.
  • For å bedre forbrukertilbudet av norsk rødt kjøtt, foreslås det at reguleringen også skal gjelde for skåret kjøtt (og ikke bare hele dyr) slik at forbrukertilbudet styrkes.
  •  Nortura skal skilles organisatorisk fra OEK og Animalia, og det skal utredes om de to organisasjonene skal slås sammen eller fortsette som to separate virksomheter.

Opprettelsen av Råd for Markedsbalansering er en bransjesamordning av markedsbalanseringen, og forslaget krever at Regjeringen gjennomfører forskriftsmessige endringer i unntaket fra Konkurranselovens §10, slik at KLF får en rolle som skaper konkurransenøytralitet.

- I den videre prosessen med blir det viktig å videreutvikle sentrale elementer i markedsbalanseringen som konkurransenøytralitet, transparens og forutsigbarhet samt skape trygghet og tillit blant aktørene, understreker Brubakk.

Kontakter

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. 

NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.

Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

-Må ikke bli en sovepute28.8.2023 08:46:32 CEST | Pressemelding

Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2.kvartal 2023. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen. Utviklingen i grensehandelen viser tydelig at forbrukerne regner på om grensehandel lønner seg. Selv om det for mange ikke lønner seg akkurat nå, vil et hvileskjær fra regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen kunne slå hardt tilbake når situasjonen endrer seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Grensehandel: -Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning.30.5.2023 08:22:24 CEST | Pressemelding

Ny statistikk viser at nordmenn i 1. kvartal 2023 grensehandlet for 1,9 milliarder kroner. – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling som i senere år ellers har vist høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Det er et tap av verdiskaping og arbeidsplasser som regjeringen snarest mulig må gjøre noe med. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye