Kulturrådet

- Fortsatt vekst i kunstbransjen

Del

Onsdag 5. desember lanseres Kunst i tall 2017 av Kulturrådet. Rapporten presenterer nye nasjonale omsetningstall for musikk, litteratur, visuell kunst og scenekunst. Lanseringen skjer på Lillehammer Kunstmuseum klokken 11.00.

Kristin Danielsen. Foto: Ilja Hendel
Kristin Danielsen. Foto: Ilja Hendel

Årets rapport er den sjette i rekken og viser at inntekten i disse fire kunstbransjene i Norge til sammen var på 13,9 milliarder kroner i 2017. Dette inkluderer tall fra kategoriene salgsinntekter, fremføring/visningsinntekter og vederlags- og opphavsrettslige inntekter. Omsetningen i 2016 var på 13,7 milliarder kroner.

- En av Kulturrådets viktigste oppgaver er å utrede og analysere kulturfeltet og denne årlige bransjestatikken gir et veldig godt bilde av hvordan økonomien i feltet utvikler seg over tid. Vi er glade for å kunne bidra med god bransjeinnsikt som kan være til nytte både for kulturlivet og for beslutningstagere som skal utforme kulturpolitikken framover, sier Kulturrådets direktør Kristin Danielsen.

Den samlede omsetningen i litteraturbransjen var på 6,2 milliarder. Musikkbransjen omsatte for 4,9 milliarder, den visuelle kunstbransjen 1,8 milliarder og scenekunst omsatte for 1,1 milliarder kroner i 2017.

- Vi er stolte over å kunne presentere en rapport som viser fortsatt vekst på kunstfeltet landet over. Dette viser at kunstproduksjonen holder et høyt nivå og at vi har et sterkt hjemmemarked, noe vi i Kulturrådet skal fortsette å bidra til framover, sier kulturrådsdirektøren.

Om Kunst i tall 2017

Kulturrådet har de siste seks årene publisert en årlig bransjestatistikk. Hensikten er å få frem data som kan belyse hva som kjennetegner omsetningen i de ulike kunstområdene og hvordan de ulike delene av disse områdene utvikler seg over tid. Modellen for målingene er utviklet i tett samarbeid med bransjenes organisasjoner og aktører, og baserer seg på bransjenes egne tall.

- Jeg vil berømme kulturaktørene for deres bidrag inn i denne forskningen. Det at vi har denne statistikken for seks år, gjør oss godt rustet til å se utviklingstrekk i feltet og å lære av disse. Dette kommer blant annet godt med i arbeidet med utviklingen av tiltak innenfor kreativ næring i Kulturrådet, sier Danielsen.

Prosjektet er et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kulturrådet, og gjennomføres av Rambøll Management Consulting.

-Statistikken viser at de samlede inntektene i litteraturbransjen og scenekunstbransjen har holdt seg relativt stabile sammenlignet med 2016, mens inntektene i musikkbransjen fortsetter å øke tilsvarende det vi har sett for tidligere år. Videre viser statistikken hvordan inntektene i den visuelle kunstbransjen er preget av større svingninger enn de øvrige bransjene, fordi salg av verdifulle enkeltverk påvirker de samlede inntektene i stor grad. 2016 ser ut til å være et slikt unntaksår, hvor særlig eksportinntektene av visuell kunst økte særlig mye. De samlede inntektene i 2017 ligner derfor mye på 2014 og 2015, men har sunket sammenlignet med toppåret 2016, sier Hanne Holden Halmrast, prosjektansvarlig i Rambøll.

Rapporten lanseres på et seminar på Lillehammer Kunstmuseum onsdag 5. desember kl 11.00-15.00. Her inviterer Kulturrådet til diskusjon om tallene, og utviklingen i kunstmarkedet fremover, med blant annet Bjarne Våga (Equinors kunstsamling), Nils Ohlsen (Lillehammer Kunstmuseum), Hilde Tørdal (NBK) og Esperanza Rosales (VI, VII Gallery).

Hele rapporten Kunst i tall ligger vedlagt. 

Nøkkelord

Kontakter

Annelene Svingen, kommunikasjonsdirektør Kulturrådet, annelene.svingen@kulturradet.no, tlf: 95760737

Hanne Holden Halmrast, prosjektansvarlig i Rambøll, tlf: 470 69 858

Bilder

Kristin Danielsen. Foto: Ilja Hendel
Kristin Danielsen. Foto: Ilja Hendel
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom