Norges idrettshøgskole

- Flaut å trene med kollegaer

Del

Treningsgrupper på arbeidsplassen kan oppleves som både stigmatiserende og lite inkluderende for lavaktive, viser ny forskning fra NIH.

Hilde Rossing disputerer på NIH, fredag 10. november.
Hilde Rossing disputerer på NIH, fredag 10. november.

I ett år har forsker Hilde Rossing fulgt 72 ansatte som har gruppetrening en time i uken på arbeidsplassen.

- For utrente personer oppleves trening på jobben som en stor rollekonflikt. I arbeidssituasjonen er de kompetente medarbeidere som fikser jobben, mens de på gruppetreningen føler seg som inkompetente medarbeidere som ikke fikser treningen like bra som de andre, sier Rossing.

Redd for å miste ansikt
Deltakerne ble også bekymret for hvordan deres kollegaer så på dem, og hvordan inntrykket påvirket hvordan de blir oppfattet som arbeidstakere. De lavaktive medarbeiderne følte at treningstilbudet på jobben førte til at de mistet autoritet på arbeidsplassen. En medarbeider utrykte sin frykt slik:


"På arbeid kan vi ofte ha diskusjoner med sterke meninger, og så risikerer vi plutselig å møte hverandres blikk i treningsgruppen. Det føles skikkelig ukomfortabelt, fordi jeg føler at jeg lett kan miste min profesjonelle autoritet, hvis jeg pesende og bare halvveis får til aktivitetene".

Flaut og stigmatiserende
Studien viser at deltakerne synes det var greit å innrømme at de var lavaktive og i dårlig form, og at dette ikke plaget dem når de trente som privatpersoner på treningssenter. Men i treningsgruppen med kollegaer ble de kritiske til sin egen innsats.

- I dagens samfunn er vi opptatt av helse og trening. Utrente opplever det som vanskelig å stå mer eller mindre avkledd foran kollegaene sine og kanskje bli oppfattet som en som ikke tar vare på helse si eller har dårlig disiplin, sier Hilde.

Denne selvbevisstheten gjør det også lett å føle at andre kollegaer er bedre enn dem. Flere lavaktive ga uttrykk for at dette opplevdes som både flaut og stigmatiserende.

Ikke en størrelse for alle
- Motivet for trening i arbeidstiden er god, men tiltaket passer ikke for alle. Trening på arbeidsplassen bør tilrettelegges for det enkelte individ. Samtalegrupper kan være en god start for å avklare felles utfordringer og individuelle mål for treningen, sier Hilde Rossing.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hilde Rossing disputerer på NIH, fredag 10. november.
Hilde Rossing disputerer på NIH, fredag 10. november.
Last ned bilde

Om Norges idrettshøgskole

Norges idrettshøgskole
Norges idrettshøgskole
Sognsveien 220
0863 Oslo

23 26 20 00http://www.nih.no

Norges idrettshøgskole er ein vitskapleg høgskule med eit særleg, nasjonalt ansvar for forsking og høgare utdanning innan det idrettsvitskaplege fagfeltet.

Følg saker fra Norges idrettshøgskole

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettshøgskole på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges idrettshøgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom