- En grisegod start
-Dette er en viktig anerkjennelse og, ja, i høyeste grad kan du kalle dette en grisegod start for satsingen vår, ler Bente Avseth-Bakke, leder av Kjøttcompagniet hos Nortura.
Under NM i kjøtt torsdag ble Gildes produkt "Tørrhengt bacon av Edelgris fra Vega" tildelt det offisielle Spesialitet-merket.
Gris fra elleve gårder
Spesialitet-merket er et offisielt informasjonsmerke for norskprodusert mat. Merkeordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk, og merket tildeles produkter som går gjennom nåløyet etter smakstest og vurdering hos en fagjury med høy matfaglig kompetanse. Juryen, som ledes av Lars Sponheim, ser blant annet på bruken av lokale råvarer og produksjonsmetode.
- Baconet fra Vega kjennetegnes og får sin unike smak av tørrhenging. Vanligvis blir bacon røkt og saltet, dette tørkes i tillegg for å bli ekstra sprøtt og smaksrikt, sier Avseth-Bakke.
Hun forteller at baconet hører til i en ny serie Gilde-produkter kalt Edelgris fra Vega
- Det er en produktserie som er utviklet ved Norturas anlegg på Målselv i nært samarbeid med elleve dedikerte og entusiastiske bønder på Vega.
Godt samarbeidsmiljø
Avseth-Bakke fullroser bøndene på Vega, som har vunnet flere priser for gode produksjonsresultater. Vega er kommunen i Nord-Norge som produserer mest svinekjøtt, og det gode samarbeidsmiljøet på øya tilskrives mye av suksessen.
For å gjøre Vegagrisen fra Gilde ekstra spesiell, har bøndene laget en ny vri av gammel tradisjon: Den får litt tang fra Helgelandskysten i fôret. Tang og tare har lang tradisjon som ekstrafôr til husdyr etter lange vintre, men der grisen før gikk i fjæra, får dagens edelgris litt malt tang i fôret.
Vegagrisen transporteres med båt til fastlandet og slaktes på Bjerka. Produktene produseres og pakkes i Målselv. Serien selges i Rema 1000 sine butikker over hele Nord-Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom