Matmerk

- En grisegod start

Del

Tørrhengt bacon av edelgris fra Vega er tildelt det offisielle Spesialitet-merket. - Dette er en kjempestart for satsingen vår, sier Bente Avseth-Bakke fra Kjøttcompagniet hos Nortura.

Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura ble tildelt Spesialitet-merket under NM i kjøtt torsdag. Til venstre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen
Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura ble tildelt Spesialitet-merket under NM i kjøtt torsdag. Til venstre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen

-Dette er en viktig anerkjennelse og, ja, i høyeste grad kan du kalle dette en grisegod start for satsingen vår, ler Bente Avseth-Bakke, leder av Kjøttcompagniet hos Nortura. 

Under NM i kjøtt torsdag ble Gildes produkt "Tørrhengt bacon av Edelgris fra Vega" tildelt det offisielle Spesialitet-merket. 

Gris fra elleve gårder

Spesialitet-merket er et offisielt informasjonsmerke for norskprodusert mat. Merkeordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk, og merket tildeles produkter som går gjennom nåløyet etter smakstest og vurdering hos en fagjury med høy matfaglig kompetanse. Juryen, som ledes av Lars Sponheim, ser blant annet på bruken av lokale råvarer og produksjonsmetode. 

- Baconet fra Vega kjennetegnes og får sin unike smak av tørrhenging. Vanligvis blir bacon røkt og saltet, dette tørkes i tillegg for å bli ekstra sprøtt og smaksrikt, sier Avseth-Bakke.

Hun forteller at baconet hører til i en ny serie Gilde-produkter kalt Edelgris fra Vega

- Det er en produktserie som er utviklet ved Norturas anlegg på Målselv i nært samarbeid med elleve dedikerte og entusiastiske bønder på Vega.

Godt samarbeidsmiljø

Avseth-Bakke fullroser bøndene på Vega, som har vunnet flere priser for gode produksjonsresultater. Vega er kommunen i Nord-Norge som produserer mest svinekjøtt, og det gode samarbeidsmiljøet på øya tilskrives mye av suksessen.

For å gjøre Vegagrisen fra Gilde ekstra spesiell, har bøndene laget en ny vri av gammel tradisjon: Den får litt tang fra Helgelandskysten i fôret. Tang og tare har lang tradisjon som ekstrafôr til husdyr etter lange vintre, men der grisen før gikk i fjæra, får dagens edelgris litt malt tang i fôret.

Vegagrisen transporteres med båt til fastlandet og slaktes på Bjerka. Produktene produseres og pakkes i Målselv. Serien selges i Rema 1000 sine butikker over hele Nord-Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura ble tildelt Spesialitet-merket under NM i kjøtt torsdag. Til venstre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen
Høytidelig: Bente Avseth-Bakke (midten) og Kjetil Nesse fra Nortura ble tildelt Spesialitet-merket under NM i kjøtt torsdag. Til venstre: Fagsjef for Spesialitet hos Matmerk, Marit Strand. Foto: Jon T. Pedersen / Bladet Kjøttbransjen
Last ned bilde
Grisefornøyde: Edelgris hos svineprodusent Bente Børsheim på Vega. Foto: Nortura
Grisefornøyde: Edelgris hos svineprodusent Bente Børsheim på Vega. Foto: Nortura
Last ned bilde

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse. Vi har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom